2012-11-25

 
Även grått kan vara vackert.

Dikt på temat "nåd"

Vi lyssnar inte

när naturen attackerar

i självförsvar

när glaciärerna smälter

och tromberna sliter städer isär.

 

Vi är människor

rädda för vår egen undergång

när jordskorpan brister

och torkan känns på våra tungor.

 

Vi lyssnar inte

när naturen förgäves ber

på sina sönderskavda knän.

 

Vi håller andan och väntar

medan stormen förblir.

 

Vi är bara människor.


När solen lyser in II

 
De senaste dagarna har jag: möblerat om i vardagsrummet, bytt plats på sängen och soffan, så nu sover vi intill fönstret istället. Varit förkyld så gott som hela veckan men trotsat det med att gå ner på stan och fika och gå på Myrorna. Haft besök av lillasyster en hel dag. Vaknat på fredagsmorgonen av solsken klockan tio, fotograferat lägenheten och fått vita tulpaner och en tunika av Jonathan när han kom hem från jobbet. Åkt till Ikea och köpte nya sängkläder och gröna växter och avslutat fredagen med att gå ut och äta.
 
I dag vaknade jag alldeles för sent, gick ut på en promenad för att rensa tankarna och nu på eftermiddagen har jag försökt mig på det här med science fiction och återigen svurit åt det här med versmått. Tänkt tusen gånger att jag aldrig kommer att hinna klart. Gett upp och försökt igen...

När solen lyser in


Välkommen hem

I

Vi landar med snön

tung snö, blöt snö i nacken.

Ett följsamt led mot terminalen

där väskor fyllda till brädden med liv

snurrar runt, runt, runt.

 

Välkommen hem.

 

Ett leende från välkända läppar,

en kram att besvara.

Du är glad, jag känner dig.

Samma gamla syster

bara ny bil.

 

Åker med dig hem.

Du frågar, jag svarar

ljuger, allt är bra.

Du har ögonen på vägen,

jag har mina på de snötäckta träden.

 

 

 

 

II

Strålkastarna släcks,

på garageuppfarten.

I fönstret mot gården står adventsljusstaken.

Mammas gamla

hon är inte död, hon har bara köpt en ny.

 

Lätta steg förbi tystlåtna rum

huset sover, mannen och barnen.

Dörren till gästrummet gläntar,

sängen är bäddad, väggarna kalla.

Precis som snön.

Det är så de vill att vi ska ha det nu,

ett mittuppslag ur Sköna Hem.

 

Persiennränder mot ljusblå lånelakan

väcks av solstrålar i ansiktet

åttiofyra timmar innan julafton.

 

 

 

 

III

Stiger av bussen intill Gallerian,

gömmer mig i halsduken.

Jag kom inte hem

för att bli uttittad av bekanta gator.

Era belåtna ansikten.

 

Kylan tränger inpå huden

när de betonggrå fasaderna omsluter mig.

De skyddar oss från varandra

jag har aldrig förstått vad de är rädda för,

ändå är jag rädd.

För något.

 

 

 

 

IV

Jag hamnar mitt i julruschen,

folkmassor som trängs runt

sistaminutenklappar.

 

Skyltfönstren skriker:

KONSUMERA MERA.

Jag stoppar fingrarna i öronen,

 

går hem utan.

 

 

 

November 2011


Hexameter, vinyler och kärleksmums

I dag har jag tragglat med daktyler och trokéer i ett försök att skriva hexameter. Och jag som helt och hållet saknar taktkänsla avskyr att räkna stavelser och bygga meningar på det sättet. Jag gillar inte att vara begränsad, då sinar skrivlusten totalt.

 

 

Resten av dagens timmar har jag varit förkyld, lyssnat på Fist Aid Kit på vinyl som kom med posten i dag, ätit nybakta kärleksmums, kokat soppa och skrivit på mitt eget. Samtidigt som jag har varit rätt nedstämd. Ja, vad mer kan man begära av en grå måndag som denna? Innan vi gick upp i morse hittade du Karlavagnen intill mitt knä, vilket gjorde mig lite glad i alla fall. Jag har alltid velat att mina födelsemärken ska kunna forma stjärnkonstellationer.


Jag var anonym som en pojke på en skolgård omgiven av fiender

Vi fick i uppgift att skriva en text inspirerad av Tranströmers dikt Ensamhet, rubriken är raden ur dikten som jag baserade min text på. Så här skrev jag:

 

Varmvattnet strilar ner över hans taniga överkropp. Inga muskler bara senor. Han står ensam kvar i duschen efter gympan. Skrubbar kroppen hårt, ren med händerna. Skrapar naglarna mot huden, det svider men smutsen måste bort. Måste bort. Måste bli ren. Det blöder fortfarande från ett sår vid tinningen, efter slaget. Där bandyklubban hade träffat honom. De fick som de ville den här gången – få hela scenariot att se ut som en olyckshändelse. Men han vet. Gymnastikläraren märker ingenting. Ingen märker någonsin någonting. I deras ögon är han osynlig, i deras ögon är han ingenting.

     Håret på hans bröst växer fortare nu. Han växer upp. Men ingenting förändras. Det är bara hårstråna som blir fler och fler för varje dag som går och finnarna förökar sig i samma takt som håret. Finnig och fjunig. Äcklig. Värdelös. Inte bra på sport, inte bra på tjejer. Han har aldrig blivit kysst. Aldrig varit nära en tjej.

     Vattnet får hans kropp att rodna och nagelränderna stannar kvar länge efter att han klivit ut ur duschen. Kakelplattorna är kalla under hans fötter när han går mot omklädningsrummet. En unken lukt av gammalt vatten har grott in i väggarna efter år av svettiga ungdomar som duschat där. Han klär på sig. Drar på sig byxorna och fastnar med blicken i helkroppsspegeln. Tar några steg mot den och granskar såret intill det högra ögonbrynet. Det är inte särskilt djupt men det ömmar när han rör vid det. När blodet rann ner för kinden hade det sett mycket värre ut än vad det var. Men ett slag i ansiktet är ingenting. Inte i jämförelse med den förnedring som han tvingas utstå dagligen i korridorerna, på vägen hem, överallt.

     Han knyter slarvigt skorna och slänger upp ryggsäcken över axeln och går mot dörren. När hans hand kramar om handtaget för att öppna den, tar det bara stop. Dörren är blockerad. Utifrån. Han lägger all sin tyngd mot dörren med axeln, men kan inte få upp den. Sparkar, slår och ropar. Ingen hör. Klockan är över fyra.


Gråa november

November är halvvägs förbi. Jag skrev några rader i slutet av oktober, sedan dess har det varit tomt här. I dag har jag mest druckit te under en filt i soffan och under alla ensamtimmar klickade jag mig in på loveletterpapercuts och läste lite. Läste om livet i Barcelona, om gator och torg, vin och kaffekoppar, solsken och iskalla fuskvintrar. Jag längtar tillbaka till ett liv som jag vet inte hade fungerat i längden, saknar och romantiserar, ett låtsasliv.
 
Det finns inte många dagar dokumenterade sedan vi lämnade Barcelona och jag började på skrivarlinjen. Det finns inte många tagna fotografier eller vardagliga betraktelser att blicka tillbaka på. Jag saknar att skriva här, men jag vet inte om det någonsin kommer att bli som förut. Jag blev rörd när jag läste mina egna ord, rörd över det engagemang jag la ner för att kunna skriva de där orden. Och alla era fina ord. Nuförtiden vet jag nästan ingenting om er.
 
Om ni vill får ni gärna skriva några rader om er själva, om livet eller vad som helst. Jag tänkte göra samma sak, livet har sannerligen förändrats en hel del sedan sist.