Ikea

Så här såg det ut när skrivarlinjen besökte Ikea för att hitta inspiration....

Protest mot novemberhimlenJag målar naglarna tegelstensröda, protesterar högljutt mot novemberhimlen, fryser om tårna, får jättefin respons på texten söndagsdrömmar av min lärare, ler lite extra under förmiddagen, jobbar i indesign med Rebecca hela eftermiddagen, lyssnar på air när jag kommer hem och väntar på Jonathan. I kväll ligger vi tätt intill i min nittiosäng, dricker te och äter choklad.

VintergatanVi låg på en huvudkudde av daggvåta grässtrån under det oändliga mörkret. Våra fingrar vandrade över vintergatans alla stjärnbilder. En stjärna störtade mot horisonten. Brann ut.

”Vet du vad jag önskar mig mest av allt? En liten stuga någonstans, långt borta, uppe på ett berg. Där jag kan skriva romaner om olycklig kärlek och se solen kasta sitt brandgula, skymningssken över trädtopparna.”

Han höll mig hårdare i handen som för att visa att han hörde. Jag log mot det stora svarta och kände hans varma fingrar sammanflätade med mina.

”Jag skulle nog hellre ligga kvar här med dig”, sa han.

 

Jag kan fortfarande drömma om honom på nätterna. Han står alltid lutad mot dörrposten och iakttar mig i en avslappnad pose. Som när han rökte en cigarett. Jag drömmer aldrig om oss två. När jag vaknar är klockan 03:29, precis som alla andra nätter. Rummet är kolsvart, hans närvaro en osynlig dimma. Jag saknar hans lugnande händer över min panna när jag inte kan somna om. Med täcket runt om mig sätter jag mig vid köksbordet och drar upp knäna mot hakan. Mina ögon fastnar på väggklockan som trevar framåt. Sekund efter sekund, efter sekund. Som om inget hade hänt.

 

Vi cyklade ikapp längs den gropiga grusvägen. Mina axlar var fuktiga från mitt daggvåta hår. Stjärnorna lös upp vägen mot sjön och syrsornas ljudliga sorl skar över ängarna. Vi kastade våra cyklar i diket och sprang genom knähöga hundkex och timotej. Vattenytan låg stilla som på kort där vi satt på bryggan och dinglade med benen. Han smekte undan en hårlock från mitt ansikte och la den bakom örat.

”Visste du att hår växer fortare på natten?”

”Gör det? Jag tycker det borde växa snabbare i solen. Som blommor ungefär.”

Han skrattade lättsamt.

På hemvägen kunde vi ana morgonens ljus.

 

/// Tre hundraordsnoveller från oktober.


Från dagens diktuppläsningjag hade hoppats

hoppats på att få se dig här

i kväll

se konturen av ditt ansikte

på dansgolvet, i det elektriska ljuset

små blänkande kristaller

mellan blinkningarna

som svetten i din panna

 

jag hade hoppats

hoppat, hållit takten

mitt hjärta hade slagit

kollektiva pulsslag

vingslag

när vi lyfter från golvet

jag kom av mig

 

sitter i baren

ser på, observerar

alkoholfyllda kroppar

tätt sammanbundna

alkoholtyngda kroppar

intill

varandra

 

jag ser dig inte


Det är höstkallt och jag väntar...


Huvudet dunkar, snörvlar. Ligger i sängen istället för bio. Väntar på Jonathan. Fryser, dricker te och redigerar ikeabilder. Försöker skriva dikt, går inte vägen. Förtränger att jag börjar tidigt i morgon också. Kämpar på och väntar på helg. I morgon skriver vi hyreskontrakt och åker till Stockholm.

Längst ner i byrålådan


hittade jag två bilder från september.

Novemberpoesi & godnatt

eldrött sken
över trädtopparna
en skogsbrand i solnedgången

gyllene lövverk faller
sakta
till
marken

(tystnad)

gråvita skyar i november
håll mig
hårt
intill dig

I ett iskallt ikealand


Efter en lång helg är jag tillbaka på mitt rum igen. Här kan jag höra datorn surra och mina fingrar blir stela mot tangenterna, iskalla. Vintervinden drar genom fönstret. Jag fortsätter kurera mig med diverse naturprodukter, te och halstabletter. Men jag är tillbaka i skrivarklassrummet och i internatkorridorerna i alla fall. Den här veckan ska vi göra en encyklopedi och jag ska förklara ord som fyndhörna, sova, bollhav och hets. Ikea är huvudtemat.

En sak till. Vi flyttar om två veckor. Till en mysig etta på Oxbacken. Jag ser verkligen fram emot att ha en egen lya att komma hem till på helgerna. Så att vi kan äta långa frukostar i sängen och promenera längs hamnen. I vinterkyla och i vårsol. Nu ska jag krypa ner under täcket och läsa ut Välkommen till den här världen.

Höstlista:Jag längtar efter
bilresan jag och Jonathan låg och pratade om en natt. Att bara köra i väg och se vart vi hamnar. Uppåt. Tälta, fota norrländsk natur och bada i blanka insjöar.

 

Jag är ledsen över att mörkret faller alldeles för tidigt, att jag inte hinner fotografera mera och att det snart är för kallat för att bära strumpbyxor.

 

Jag äter helst pannkakor med blåbärssylt.

 

Jag ser fram emot med skräckblandad förtjusning, projektveckan i vår när vi ska leka författare i sex veckor.

 

Det finaste jag vet är att promenera under fallande höstlöv, vakna bredvid min hjälte på morgnarna, skriva fina textrader, att ligga vaken halva natten och prata om framtiden.

 

Jag läser Välkommen till den här världen, Skulle jag dö under andra himlar och Kärlekens historia.

 

Jag är galet stressad över att tiden går alldeles för fort.

 

Jag lyssnar helst på Kate Havnevik, Melissa Horn och Lars Winnerbäck.

 

Jag drömmer om att få se min roman i hyllan på Akademibokhandeln. Att kunna se havet när jag vaknar och att leva på mitt sätt.

 

 

Jag blir nostalgisk av Kent och sommaren 2005.


Söndagsdrömmar och rosentapeter: en illusion


 

Jag vaknar ur söndagsdrömmar i en säng omgiven av rosentapeter. Under natten har regndropparna på fönsterrutan blivit isstjärnor och det är alldeles tyst runtomkring mig. För tyst. Mina öron är vana vid hyreshusväggarnas lyhördhet. Här hänger atomerna stilla i luften. Vi har inte väckt dem än. Jag suddar bort sömnkornen ur ögonvrån och vänder mig mot dig, duntäcket prasslar i rörelsen. En av dina brunlockar har trillat ner över ditt ögonlock, jag vågar inte röra dig fastän jag vill. Jag vill inte väcka dig. Du lindar dina ben runt mina i sömnen och jag frågar mig varför du inte är min. Det var du i natt. Jag minns dina ivriga händer under klorblekta satinlakan. Den där ettriga lukten av perfektion, en kemisk sommarängsdoft som gör det svårare för min lukt att fastna. Lakanen är nedfläckade med nattens orgasmer, organismer. Jag lyckades göra ett litet avtryck i ert sovrum. Den här gången också.

 

Ibland känns det som att det syns på mig, på sättet bartendern serverar mig mitt vin och när ingen vågar sätta sig på stolen bredvid mig i baren. Som om det syns att jag väntar på någon.

Mitt röda läppstift lämnar en halvmåne på kanten av glaset. Jag ställer ifrån mig det på bardisken och lägger håret bakom örat. Den tydliga syrligheten dröjer sig kvar på tungan.

Du är sen.

Jag söker efter dig med blicken vid ingången, intill garderoben. Efter ditt sätt att gå, din kavaj.

Du utmärker dig när du kliver in genom entrén. Jag vänder ner blicken, gör det mindre tydligt att jag väntar på dig. Du rör vid min axel, över skulderbladen som skjuter ut genom klänningen. Säger inte ett ord. Jag håller andan och blundar, försöker memorera dina mjuka fingertoppar. Jag vill behålla dem.

”En whisky med is, tack”, säger du och sätter dig på den tomma stolen bredvid mig.

Du vänder blicken mot mig, ser på mig. Ser igenom mig. Din vänsterhand landar på mitt lår.

”Jag har saknat dig.”

Värmen från din beröring pulserar i mina ådror. ”Jag trodde du var för upptagen för sånt.”

Du ler som om du vet att jag skämtar. ”Jag tänker ofta på dig.”

”Jag försöker att låta bli, ändå tänker jag nog mer på dig än vad du gör på mig.”

 

Vi tömmer glasen och går hem till dig. Ett tungt snöblandat regn överraskar oss och vi trängs under ditt svarta paraply. Sist vi gick här var det fortfarande färg på träden. Nu står de nakna som skelett.

Du drar mig intill dig i en kyss när vi kommer innanför dörren. Jag åtrår din andedräkt mot min hals och känslan av dina händer längs mina nylonstrumpor. De säger att du vill ha mig.

”Jag vill ha dig”, viskar du.

”Inte än, vi väntar ett tag.”

Du går mot köket. Jag följer trappstegen upp mot toaletten. Kakelplattorna är lika kalla under mina fötter som de brukar vara, men min spegelbild i det blå badrumsljuset känns förändrad. Jag är någon annan här. Mitt läppstift har bleknat och jag fyller i dess konturer. Den röda färgen smakar förbjudet. Jag spolar i toaletten innan jag går ut.

När jag kommer ner för trappan väntar du på mig i vardagsrummet. Du har tänt ljus och öppnat en Beaujolais. Jag ler, du är den första som minns vad jag gillar.

”Jag har tänkt på en grej, skulle vi kunna vara hemma hos mig nästa gång?” frågar jag när jag har satt mig i soffan.

”Ja, varför inte. Varför undrar du det?”

”Jag vet inte, det börjar kännas lite konstigt att vara här och du har ju knappt varit hemma hos mig.”

”Det har jag väl visst det.”

”Du stod i dörröppningen medan jag hämtade min väska…”

Tystnad.

”Förlåt om jag lät spydig, det är klart att vi ska vara hemma hos dig”, säger du, flyttar dig nära och ger mig den där blicken, den jag inte kan säga nej till.

Jag kysser ångern från dina läppar, känner av dig. Dina nedtyngda axlar, din värmande hud. Vi finns här och nu. Du öppnar dig och jag känner att det här är någonting du aldrig har berättat förut. Du säger att du är trött på vardagen, på allt, på livet.

”Det är bara när jag är med dig som jag känner mig som jag.”

Jag vet inte om jag tror dig, men jag låtsas. Det låter fint.

 

 

Jag vaknar ur söndagsdrömmar i en säng omgiven av rosentapeter. Under natten har regndropparna på fönsterrutan blivit isstjärnor.


Metallgrå novembermoln och influensatider

Hösten kom och jag försvann i väg till den västmanländska slätten. Där ligger dimman tjock över fälten så här års. Där är månen stor och rund över internatbyggnaden och på nätterna det enda ljus som sipprar in genom mina tunna spetsgardiner. Där är himlen alltid fin precis innan ljuset försvinner. Där skriver jag noveller och poesi i min nittiosäng, omgiven av isblå väggar och en stor anslagstavla. Hösten kom och nu har alla björkar utanför mitt fönster förlorat alla sina gula löv. Gräsmattan ligger frostbelagd om morgnarna och alla på internatet drabbas av samma förkylningar. Där hänger vi på varandras rum och snackar skit alldeles för länge på eftermiddagarna och promenerar längs de öppna vindkraftiga fälten. Tiden gick så fort att solen numera omger oss av mörker redan klockan fyra. Kylan tränger närmre och närmre in i märgen och snart håller inte kappan värmen längre. Men just nu ligger jag hemma i vår hundraåttio säng, snyter ut halva hjärnan, dricker alldeles för mycket te med honung, äter alla möjliga piller jag kan hitta i medicinskåpet, stickar en röd halsduk och läser en fantastisk bok med titeln Skulle jag dö under andra himlar. Jag kämpar vidare med de matallgrå novembermolnen, förkylningar och vinterångesten. Åker på kulturevenemang med klassen, går på lägenhetsvisningar och håller tummarna för att vi flyttar i mitten av december, lagom till jullovet. Jag tror vi stannar här ett tag, för första gången på länge längtar jag inte någon annanstans.

Jag har ingenting att säga er...

så jag fortsätter att vara ickebloggande, ickeexisterande här ett tag till. Tills jag har någonting att säga.